La presència d’aus protegides en edificis està regulada pel Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d’abril. Aquest text indica que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi (els nius i refugis també estan protegits fora de l'època de cria i encara que no estiguin ocupats). En cas que sigui necessari fer-ho caldrà sol·licitar una autorització excepcional als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya abans d'iniciar qualsevol actuació.

En aquest context, l'ICO ajuda a protegir els nius dels ocells facilitant l’accés a la informació recollida pels projectes de ciència ciutadana Nius.cat i Orenetes.cat així com les dades recopilades gràcies a la col·laboració del cos d’Agents Rurals i Galanthus. El visor online, accessible només a usuaris registrats de l’administració, facilita les dades de tota Catalunya (Generalitat) i a nivell municipal (administracions locals). A més, el servei de consulta online informa de la possible presència de nius a indrets urbans on es vol fer alguna intervenció.

Accés


Visor online

Accedir

Servei de consulta de presència de nius a indrets urbans

Accedir

Més informació


​Llistat d’empreses i professionals que donen servei en relació amb la protecció d'aus en edificis

Apartat sobre fauna urbana del web del departament de Territori i Sostenibilitat (problemes/solucions, legislació aplicable, consells útils)

Protecció d’aus nidificants en edificis (Ajuntament de Barcelona)

Arquitectura i Fauna Urbana, llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona amb solucions tècniques constructives per conservar la biodiversitat associada als edificis

Qui ho fa possible?

Visor Nius és una iniciativa de

Institut Català d'Ornitologia ICO, Nat - Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo de Vinci, 4-5, 08019 Barcelona
93 458 78 93 ico@ornitologia.org

Amb la col·laboració de